Amerikkalais-ruotsalaiset
juuret omaava, nyttemmin helsinkiläistynyt keittiömestari ja ravintoloitsija Richard McCormick yhdistää ammattinsa
ja intohimonsa matkustamiseen Matkustava kokki -ruokakirjoissaan. Sarjan
ensimmäinen, Pariisi, ilmestyi viime
vuonna. Kirjassaan McCormick tekee mielenkiintoiset versionsa esimerkiksi
ranskalaisesta sipulikeitosta, tarte tatinista tai coq au vin -klassikosta. Kirja
herättää omista Pariisin-vierailuistani mukavia muistoja, ja etenkin Andrew Taylorin ottamat mainiot
valokuvat Pariisista ja ravintoloista vievät jälleen kaupunkiin. Muutenkin
tekijäjoukko on onnistunut tekemään hienon kokonaisuuden. Hauskana yksityiskohtana toimivat kirjanmerkkinauhat Trikolorin väreissä.
Yksi testaamistani ohjeista on
parsakaali-hernequiche. Hyvää tuli, vaikka olisi pitänyt noudattaa ohjetta ja
panna kokonainen teelusikallinen cayennepippuria ripauksen sijaan. Piirakkani
kaipasi terävyyttä, mutta onneksi rinnalle tekemäni salaatti paikkasi tulisuuden puutetta.
Lisäsin hieman alkuperäisessä ohjeessa ollutta herneiden ja parsan määriä.
Muutin myös kerman ja ranskankerman suhteita.
Pohja:
1,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
spelttijauhoja
100 g voita
1 keltuainen
2 rkl vettä
suolaa
Pane
uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita ainekset taikinaksi monitoimikoneessa.
Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla palloksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi
ja nosta se halkaisijaltaan 23 cm voideltuun vuokaan. Laita vuoka pakastimeen
viideksi minuutiksi. Ota vuoka pakastimesta ja aseta taikinan päälle ensin
rutattu leivinpaperi ja sen päälle esim. kuivattuja herneitä ja papuja, jotta
piirakka säilyttää muotonsa uunissa. Rutattu leivinpaperi asettuu paremmin
herneiden alle kuin sileä. Herneitä voi käyttää moneen kertaan piirakkapohjan
teossa. Paista pohjaa 15 –20 minuuttia. Pudota sitten uunin lämpo180 asteeseen.
Täyte:
150 g
pakasteherneitä sulatettuna
1 prk
ranskankermaa (150 g)
2 dl kermaa
3 munaa
1 tl suolaa
1 tl
cayennepippuria
hieman
muskottipähkinää
150 g
parsakaalia
50 g gruyère-juustoa
Vispaa
ranskankerma ja kerma kevyesti ja lisää kevyesti vatkatut munat ja mausta. Leikkaa
parsakaali ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne seokseen, lisää myös herneet ja
juusto. Sekoita hyvin ja kaada esipaistetulle piirakkapohjalle. Paista 180
asteessa noin 25 minuuttia.
McCormick
Richard. Pariisi. Tammi 2015. McCormick ei ole ainoa tekijä kirjan takana.
Suomenkielisen kirjan tekijätiedoissa on annettu hienot englanninkieliset
tittelit, käytetään sitten niitä: production coordinator Anni Taimisto, text
Jenna Vehviläinen, photographs Andrew Taylor, food styling Anni Kravi,
assistant chef Ben McCormick, graphic design & layout Janne Hänninen, Ylva
Lucander / Agency Leroy, editing Ilona Räihä. (Joulupukki toi tämän kirjan
minulle)