Ihana
keväinen risotto, jonka samettista makua tasapainottaa parmesaanijuusto.
Samettisen maun takana tosin ainakin osaltaan on runsas voin käyttö. Hyvää
tulee pienemmälläkin voi- ja öljymäärällä, jos rasvan määrä huimaa. Tästä syö
neljä itsensä ähkyyn, tai kuusi kevyemmin.
noin 1,5 l
kuutioista keitettyä kasvislientä
65 g voita
3 rkl
oliiviöljyä
sipuli
350 g
risottoriisiä
suolaa
parmesaania
Tee
kasvisliemi valmiiksi odottamaan.
Huuhdo parsat, napsi kovat tyviosat pois ja
kuori varsia tarvittaessa. Keitä suolatussa vedessä (kätevimmin
paistinpannussa) kypsiksi, 10–15 minuuttia. Valuta. Silppua varret pätkiksi,
erottele päät.
Kuumenna 25 g voita ja öljy laakean
kattilan pohjalla ja kuullota ensin sipuli. Lisää sitten riisit ja kuullota
nekin. Lisää sitten pätkityt parsat, paitsi ei päitä. Lisää kasvislientä
kauhallinen kerrallaan, keittele kunnes neste on imeytynyt ja lisää jälleen
kauhallinen lientä. Kun liemi on vähentynyt reilusti, ala maistella riisiä,
sillä se voi kypsyä ennen kuin kaikki liemi on mennyt. Samalla voi tarkistaa
suolan, jota todennäköisesti pitää lisätä. Paista riisin kypsyessä parsojen
päät 15 grammassa voita. Kun riisi on kypsynyt ja neste imeytynyt risottoon,
lisää loput voista ja paistetut parsojen päät. Raasta parmesaania annoksen
päälle.
Ohjeeni
on englanninkielisestä The Silver Spoon
-kirjasta.