Vuokaleipä
on kätevä tapa pyöräyttää tuoretta leipää ruokapöytään. Minulla on tapana
viipaloida leipä heti kun se on jäähtynyt, ja pakastaa viipaleet muutaman
kappaleen pusseissa. Kahden hengen taloudessa leipää ei kulu suuria määriä,
eikä kotitekoinen leipä säily yhtä kauan tuoreena kuin kaupan leivät. Tuoreena
pakastettu myös maistuu vastasulaneena tuoreelta. Kunhan vain muistaa ottaa
leivät muutamaa tuntia ennen syömistä sulamaan! Leipiä ei myöskään kannata
jättää pakastimeen pitkäksi aikaa.
Viimeksi
tein yhden vuokaleivän tällä ohjeella:
3 dl maitoa
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
vajaa desi
mysliä (pussinpohjat)
1 dl ruisjauhoja
1 rkl siirappia
(vaaleaa)
2 rkl öljyä
6–7 dl
hiivaleipävehnäjauhoja
Liuota
hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, mysli, ruisjauhot ja siirappi.
Lisää hiivaleipävehnäjauhoja ja loppuvaiheessa öljy. Vaivaa käsin 10 – 15
minuuttia. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin puoli
tuntia. Voitele vuoka. Vaivaa sitten jauhotetulla alustalla taikinasta vuokaan
sopiva pötkö. Kohota sitä jälleen puolisen tuntia leivinliinalla peitettynä.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla vähintään 30 min. Leivinliinan sisällä
jäähdytettynä leivän kuori pehmenee.