torstai 14. huhtikuuta 2016

Vuokaleipä

Vuokaleipä on kätevä tapa pyöräyttää tuoretta leipää ruokapöytään. Minulla on tapana viipaloida leipä heti kun se on jäähtynyt, ja pakastaa viipaleet muutaman kappaleen pusseissa. Kahden hengen taloudessa leipää ei kulu suuria määriä, eikä kotitekoinen leipä säily yhtä kauan tuoreena kuin kaupan leivät. Tuoreena pakastettu myös maistuu vastasulaneena tuoreelta. Kunhan vain muistaa ottaa leivät muutamaa tuntia ennen syömistä sulamaan! Leipiä ei myöskään kannata jättää pakastimeen pitkäksi aikaa.

Viimeksi tein yhden vuokaleivän tällä ohjeella:

3 dl maitoa
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
vajaa desi mysliä (pussinpohjat)
1 dl ruisjauhoja
1 rkl siirappia (vaaleaa)
2 rkl öljyä
6–7 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, mysli, ruisjauhot ja siirappi. Lisää hiivaleipävehnäjauhoja ja loppuvaiheessa öljy. Vaivaa käsin 10 – 15 minuuttia. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia. Voitele vuoka. Vaivaa sitten jauhotetulla alustalla taikinasta vuokaan sopiva pötkö. Kohota sitä jälleen puolisen tuntia leivinliinalla peitettynä. Paista 200 asteessa uunin alatasolla vähintään 30 min. Leivinliinan sisällä jäähdytettynä leivän kuori pehmenee.