Lainasin
kirjastosta Markku Kopran (tekstit)
ja Sari Tammikarin (valokuvat)
tekemän Voileipäkakkukirjan, joka on
täynnä mitä houkuttelevimpia ohjeita voileipäkakkuihin ja -leivoksiin. Kirjassa
annetaan selkeät ohjeet voileipäkakkujen rakentamiseen ja eri makujen
yhdistelemisiin. Tein kirjan herneleivosten ohjeella voileipäkakun. Tuli
todella hyvää.
Kakun
kokosin 16 cm läpimittaiseen irtopohjavuokaan, jonka pohjalle viritin ensin
leivinpaperin.
Tarvikkeet:
Paahtoleipää:
ohjeessa oli vaaleaa paahtoleipää, mutta itse käytin kokojyväviljasta
kotimaassa tehtyä paahtista.
Leipien
kostutukseen:
0,5 dl vedellä
laimennettua sitruunan mehua (isosta sitruunasta riittää puolikkaan mehu)
Täyte:
4
dl pakasteherneitä
pieni
salottisipuli
1
rkl voita
1
dl kuohukermaa
0,5
tl suolaa
Lisäksi
täytteisiin:
2
rkl majoneesia
ja
4
rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
2
tl sitruunamehua
Koristeluun:
200
g maustamatonta tuorejuustoa
tilliä
ja herneitä
Kuori
ja hienonna salottisipuli mahdollisimman pieneksi. Kuullota hetki voissa ja
lisää kohmeiset herneet. Lisää hetken kuluttua kerma ja suola, keitä sitten
muutama minuutti. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi.
Jaa kahteen osaan ja anna jäähtyä.
Paahda kurpitsansiemeniä hetki pannulla,
jäähdytä. Hienonna sauvasekoittimella ja lisää hernesoseeseen, lisää myös
sitruunamehu. Lisää toiseen osaan täytettä majoneesi.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja tee
pohjakerros vuokaan. Leikkaa myös keskikerroksen ja päällimmäisen kerroksen
leipäpalat valmiiksi ja siirrä palat sivuun ladottuna samalla tavalla kuin
vuokaan. Kostuta pohjakerros. Levitä toinen täytteistä pohjan päälle ja
asettele päälle keskikerros leipää. Kostuta leipäkerros. Levitä toinen täyte ja
peitä leipäviipaleilla. Kostuta pinta. Peitä kakku tuorekelmulla ja laita
painoksi päälle pieni lautanen tms. Vie jääkaappiin yöksi.
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Irrota reunus
ja vedä kakku leivinpaperin avulla tarjoilulautaselle. Leikkaa ylimääräiset
leivinpaperit pois. Sivele tuorejuustoa ohuelti kakun reunoille ja päälle.
Koristele reunat tillisilpulla. Laita loput tuorejuustosta pursottimeen ja
koristele pinta. Viimeistele pinta herneillä.
Kirjan
tiedot: Markku Kopra & Sari Tammikari. Voileipäkakkukirja. Teos 2016. (Ulkoasu
Dog Design ja taitto Johanna Hörkkö)