Vihdoinkin
sain aikaiseksi valmistaa gubbröraa, ruotsalaisten herkkuna pitämää
leivänpäällystahnaa. Joulun kunniaksi tein kalapöytään yhdeksi vaihtoehdoksi
gubbröralla päällystettyjä ruisleipiä. Ruotsalaiset syövät tätä (internetin
ihmemaailman mukaan) tavallisimmin näkkileivän päällä. Koemaisto näkkärillä
todisti makuyhdistelmän toimivuuden. Tätä voi tehdä muulloinkin kuin jouluna.
Tein
mielestäni pienennetyn version neljän hengen annoksesta, ja silti siitä riitti
hyvin kahdeksaan pienehköön leipään.
Oma
versioni on muunnelma netistä löytyneistä ruotsalaisista ohjeista. Monessa
ohjeessa kalana käytetään matjessilliä, mutta peltipurkkiin säilötty anjovis
tulee hyvänä kakkosena. Siis anjovisfileitä säilykkeenä. Ja nimenomaan
anjovisfileitä, ei janssonfileitä, vaikka varmasti niistäkin saa syötävän
sörsselin.
Versiooni
tuli ranskankermaa ja vähän majoneesia. En olisi käyttänyt tuhtia majoneesia,
mutta muun jouluisen ruuanlaiton vuoksi sitä oli kotona valmiiksi. Joissakin
ohjeissa käytetään smetanaa, mutta se tuntuu turhan raskaalta ja rasvaiselta.
Toisaalta, sopivasti rasvainen ja suolainen vievät usein kielen mennessään… Löytyipä ohjeita, joissa gubbröraan laitetaan
Kallen mätitahnaa tuubista.
3
munaa
2
pientä tai 1 isohko puikulaperuna tai muu jauhoinen lajike
1
pienehkö punasipuli
1
prk anjovista
1
dl ranskankermaa
2
rkl majoneesia
suolaa
mustapippuria
tilliä
ruohosipulia
2
rkl mätiä koristeluun, ei välttämätön
Keitä
munat koviksi, anna jäähtyä, silppua sitten hienoksi veitsellä tai haarukalla.
Keitä perunat jos ei ole aiemmilta aterioilta ylijääneitä. Anna jäähtyä, kuori
ja hienonna haarukalla. Kuori ja silppua punasipuli hienoksi. Leikkaa anjovisfileet
hienoksi, säästä vähän säilykelientä. Sekoita kulhossa ranskankerma ja
majoneesi, lisää hienonnetut munat, perunat, sipuli ja anjovikset. Mausta
mustapippurilla ja suolalla sekä hienonnetulla tillillä. Maistele ja lisää
mausteeksi anjovislientä jos tarpeen. Mausta alkuun varovasti suolalla. Anna
asettua ja jäähtyä jääkaapissa.
Leikkaa
esimerkiksi pienellä juomalasilla ruisleivän/saaristolaisleivän/joululimpun
viipaleista pyöreitä viipaleita. Voitele ja peitä gubbröralla. Koristele
mädillä (jos on), tillillä ja ruohosipulisilpulla. Joissakin ohjeissa
koristeena on käytetty katkarapuja tai ohuita retiisiviipaleita.
Edit 20.12.2017: lisätty tunniste anjovis
Edit 20.12.2017: lisätty tunniste anjovis