Ostin jokin aika sitten alennusmyynnistä teräksisen,
siis konepestävän, perunapuristimen vanhan ja rakastetun mutta työläästi
tiskattavan puristimen tilalle. Pakkauksessa kerrottiin uuden puristimeni
käyttömahdollisuudeksi myös spätzlen tekemisen. Espanjan kielestä suomennettuna vempeleen nimeksi tuli taikinapuristin.
Spätzle on saksalais-itävaltalaistyyppistä
tuorepastaa, jossa taikina puristetaan reikäisen levyn läpi kiehuvaan, suolalla
maustettuun veteen kypsymään. Taikinasuikaleiden annetaan kiehua hetki, kunnes ne
nousevat pintaan, ja sitten ne kerätään reikäkauhalla uuninkestävään astiaan.
Minä tein niin, että kun olin puristanut satsin taikinaa reikälevyn läpi, leikkasin nauhat
ruokaveitsellä poikki ja erottelin niitä kattilassakin veitsellä toisistaan.
Jos ei ole sopivaa puristinta käytössä voi taikinan keittää pieninä nokareina.
Spätzle tarjotaan yleensä kullankeltaisiksi voissa
paistettujen sipulirenkaiden kera tai ruskistetun voin kanssa. Jossakin päin
tavataan tarjota spätzleä linssimuhennoksen kanssa, tai sunnuntaipaistin
lisukkeena. Kokeilemassani ohjeessa käytetään sipulia ja koko homma vielä
gratinoidaan runsaan juuston kanssa uunissa. Hyvää tuli, ja annoksesta riitti
vielä lämmitykseen. Lisukkeena tarjosin linssi-makkarapataa. Siitäkin riitti
lämmitykseen. Lämmitysvaiheessa paistoin spätzlet voissa paistinpannulla ja
linssi-makkarapadan kuumensin mikrossa.
Kahdelle
(iso annos)
1
iso sipuli
voita
sipulin paistamiseen
200
g vehnäjauhoa (osa täysjyvää)
2
munaa
1
dl vettä
ripaus
(1/3 - 1/2 tl) suolaa
ripaus
muskottipähkinää
keittämiseen
esim. 3 l vettä ja 1 rkl suolaa
100
g raastettua emmentaljuustoa
Sekoita
jauhot ja mausteet kulhossa. Lisää munat ja sekoita. Lisää vielä vettä, jotta
saat pullataikinaa löysemmän mutta lättytaikinaan paksumman taikinan. Pursota
osa taikinasta puristimen läpi, leikkaa pätkiksi. Kun kaikki ovat nousseet
pintaan, kerää reikäkauhalla uuninkestävään vuokaan. Spätzlet pysyvät lämpiminä
jos pidät vuokaa uunissa (200 asteessa). Kun koko taikina on käytetty, lisää
pinnalle voissa paistetut sipulit, vähän pippuria myllystä ja juustoraaste.
Ohjeessa laitettiin juustoa spätzlekerrosten väliin, mutta minä laitoin vain
päälle. Laita koko komeus uuniin ja nosta lämpötilaa 250 asteeseen.
Vanha ja uusi perunapuristin |